Natuurtuin 'De Veenmol'

Website is vormgegeven door Wellantcollege.

17. Vlechtheg.

Heggen spelen een fundamentele rol in onze verstedelijkte landschappen. Heggen, als seminatuurlijk habitat, spelen een zeer belangrijke rol bij de overleving van talloze planten en dieren. Heggen zijn aantoonbaar een bron van biodiversiteit voor flora en fauna.

Om de boomgaard  niet in zijn geheel aan het oog te onttrekken, en ook niet van de daar benodigde zonlicht te beroven, zal de heg gevlochten worden zodra deze een voldoende hoogte bereikt heeft.

In het voorjaar is de heg prachtig in bloei. In het najaar zijn er veel bessen voor (zang-)vogels. Er zijn in een volwassen heg veel nesten aanwezig en vele soorten insecten. In de kruidenvegetatie zijn vele (soorten wilde-) bijen te vinden.

De heg wordt een gemengde heg die bestaat uit twee rijen bomen met een afstand van 25 cm. Er staan in de heg vijf planten per strekkende meter (voor beide rijen tezamen). Er wordt uitsluitend aangeplant met gegarandeerde inheemse bosplantsoen!

In de eerste vier jaren, wordt de heg, eenmaal per jaar in de winter alleen aan voor en achterzijde licht gesnoeid waarbij de hegbreedte telkens enigszins toeneemt.

In het zesde winterseizoen, wordt de heg gevlochten en afgewerkt op 1 meter hoogte. Aan de bovenzijde, wordt de heg eenmaal per 3 jaar gesnoeid, telkens 10 cm hoger. Aan weerszijde, wordt er nog steeds eenmaal per jaar in de winter licht gesnoeid.

Wanneer, na 15 jaar, een gesnoeide hoogte bereikt wordt van 1,7 meter, wordt de heg in de winter afgezet om weer verjongd uit te lopen.

Hiermee begint de cyclus van vooraf aan.

Voorbeeld van een vlechtheg:
Aanleg vlechtheg in voorjaar 2014:

Helaas zijn we een jaar na de aanleg gesommeerd de heg te rooien wegens het verbod om in het Boskoopse gebied een één- en tweestijlige meidoorn te hebben groeien. Het plan gaat niet de prullenbak in maar we gaan op zoek naar alternatieve planten.

 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info