Natuurtuin 'De Veenmol'

Website is vormgegeven door Wellantcollege.

11. Puinheuvel / Egelhuisvesting.

Door oude metselstenen, stoeptegels, dakpannen en rioolbuizen te stapelen is hier een stenig milieu geschapen. De omstandigheden voor plant en dier zijn vrij extreem. De heuvel warmt snel op en droogt snel uit.

Planten die hier groeien zijn o.a. Anjers, Muurbloemen en vetplanten.

De warmte die de stenen uitstralen, de vele gaten en spleten en de bloemen trekken veel insecten aan. Vlinders komen af op de warmte en het voedsel in de bloemen. Solitaire bijen en wespen vinden hier naast warmte en voedsel ook nestgelegenheid in de vele gaten en spleten.

In de spleten en gaten blijft het langer vochtig. Pissebedden, slakjes, spinnen en duizendpoten maken daar dankbaar gebruik van. Ook amfibieën verschuilen zich graag in de vochtige hoekjes onder de puinheuvel.

In het binnenste van deze heuvel zijn 3 winterslaapplaatsen voor egels gemaakt. Twee toegangsopeningen bevinden zich aan de voorzijde en één aan de achterzijde van de heuvel. Egels bevuilen gedurende de winterslaap hun huisvesting. Daarom moeten deze ruimten kunnen worden schoongemaakt, anders komen egels daar het jaar daarop niet meer terug. Vandaar dat aan de bovenkant van de puinheuvel de afsluittegels kunnen worden weggeschoven om de ruimten te kunnen schoonmaken.

Normaal gesproken duurt de winterslaap van egels tot begin mei.

Met de Egelopvang Boskoop is er een samenwerking ontstaan. Egels die zijn opgeknapt na verzwakt te zijn geweest, hebben helaas maar 30% kans op overleven nadat ze zijn uitgezet. In

 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info